SNOEZELEN

SNOEZELEN beseda izhaja iz nizozemskega jezika in je v slovenščino neprevedljiva.

Z opremljanjem prostorov se ukvarjamo že praktično od ustanovitve podjetja in smo tako opremili že več inštitucij po Sloveniji in tujini.

Snoezelen sobe so namenjene za pomiritev ali stimulacijo uporabnikov. Namenjene so od najmlajših otrok pa do demenčnih starostnikov. V sobah se za dosego željenega cilja (pomiritev/stimulacija) uporabljajo avdio, video, senzorični in aromatični efekti.

Za doseganje najboljših rezultatov je potrebnih poleg strokovnega znanja terapevtov in ostalega osebja tudi pravilna in primerna opremljenost sobe. Priporoča se, da je soba oblazinjena. Oblazini se stene, vrata, tla, večje kose opreme,… Obloga je debela 3 cm, oblečena v umetno usnje (primerna mehkoba in enostavno vzdrževanje) in sega do višine cca 2 metra.

Pomembna je tudi barva, ki naj bo enaka in naj dopušča video efektom doseganje optimalnega učinka. Soba naj bo temna in tiha (izolirana). Za kakovostno in funkcionalno snoezelen sobo je potrebno upoštevati določene dejavnike (postavitev opreme, količino in tip pripomočkov,…) že v samem načrtovanju prostora in temu primerno prilagoditi elektro inštalacije.

Najpogostejši elementi v snoezelen sobah:

VODNA POSTELJA

VODNA POSTELJA simulira maternico in daje uporabniku občutek varnosti in topline. Kot opcjia je posteljo možno nadgraditi v glasbeno. V okvir postelje se doda zmogljiv bass zvočnik, ki oddaja le vibracije, katere se preko meha prenašajo na uporabnika. S parom dodatnih zunanjih zvočnikov, tako lahko dosežemo, da uporabnik glasbo ne le posluša ampak jo tudi čuti.

OMARICA

OMARICE so oblazinjene in v enaki barvi kot soba. So praktičen in funkcionalni dodatek, ki služijo lahko kot klopca.

VODNI STOLP

VODNI STOLP z oblazinjenim podestom opravlja 3 funkcije hkrati. Je s spreminjajočo barvno osvetljitvijo dober vir svetlobe, hkrati oddaja enakomerne vibracije in služi kot mehak kotiček za opazovanje ostalih efektov.

PROJEKTOR

PROJEKTOR lahko projecira tematske podobe ali naključno prelivajoče se barve.

Več na BarryEmons.com